Intézményünk

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A kúria épülete

A Laffert Kúria egy 2010-2011 között helyreállított, újonnan átadott barokk kúriaépület. Kétszintes, közel 560 m² alapterületű. Frissen telepített, 3300 m² barokk átiratú kert tartozik hozzá. Az épület Fő út felöli traktusát a díszterem, valamint az egybenyitható szalonokból álló termek alkotják, így adva a barokk épületek jellegzetes enfilade-os térsorát. Emeletén egy 135 m²-es, modern kiállítótér található. Kertjében levendula-kiültetés, almaliget, lugasok a hófehér, 335 m²-es mészkőburkolatú terasz mellett.

A kúriát a 18. század elején építették, amikor Laffert Ferdinánd Antal Haraszti falu földesura lett, és családjával ide költözött. A 19. század első felében az akkorra elkészült második Laffert-kastélyba, a jelenlegi Városháza épületébe költöztek. Az kúriát gazdasági épületként hasznosították, többek között magtárként is üzemelt; innen ered a napjainkig ismert Granárium elnevezés. Az idő vasnyomai nem kímélték az épületet. A huszadik század második felében lakások, üzletek, műhelyek, és műterem telepedtek meg benne, bomlasztva a barokk tereket, díszeket.

2010-ben, Európai Uniós források segítségével és Dunaharaszti önkormányzatának erős elszántságával a kúria épületét restaurálták. Hosszas feltárások után, egy évnyi munkával nyerte el régi pompáját, és egy csipetnyi modern építészettel kiegészítve mai formáját

Az épület jelenleg Dunaharaszti város művészeti központjaként funkcionál.

Belépés

A  kúria kert felőli traktusa, valamint a helytörténeti kiállítás szabadon megtekinthető.

Az  épület kiállítóterei, termei ingyenesen látogathatóak.

Egyes időszaki kiállítások belépődíj ellenében tekinthetők meg.

Megközelíthetőség, parkolás

A Laffert Kúria közúton elérhető Budapest irányából az 5-ös főútból leágazó 510-es (Haraszti) úton haladva, melynek dunaharaszti folytatása a Fő út, ahol a 172-esz szám alatt található a kúria épülete.

Tömegközlekedéssel megközelíthető a ráckevei HÉV-el, vagy Budapest Népligettől Volánbusszal, Dunaharaszti külső állomáson leszállva, mintegy 10 perces sétával a Fő úton.

Az épület előtti útszakaszon, illetve a 150 méterre lévő templom melletti parkolójában a parkolás ingyenes. A kúria épülete mellett, és udvarán saját biciklitároló található. A Kúria udvarán parkolni tilos!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.