Intézményünk

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A kúria épülete

A Laffert Kúria egy 2010-2011 között helyreállított, újonnan átadott barokk kúriaépület. Kétszintes, közel 560 m² alapterületű. Frissen telepített, 3300 m² barokk átiratú kert tartozik hozzá. Az épület Fő út felöli traktusát a díszterem, valamint az egybenyitható szalonokból álló termek alkotják, így adva a barokk épületek jellegzetes enfilade-os térsorát. Emeletén egy 135 m²-es, modern kiállítótér található. Kertjében levendula-kiültetés, almaliget, lugasok a hófehér, 335 m²-es mészkőburkolatú terasz mellett.

A kúriát a 18. század elején építették, amikor Laffert Ferdinánd Antal Haraszti falu földesura lett, és családjával ide költözött. A 19. század első felében az akkorra elkészült második Laffert-kastélyba, a jelenlegi Városháza épületébe költöztek. Az kúriát gazdasági épületként hasznosították, többek között magtárként is üzemelt; innen ered a napjainkig ismert Granárium elnevezés. Az idő vasnyomai nem kímélték az épületet. A huszadik század második felében lakások, üzletek, műhelyek, és műterem telepedtek meg benne, bomlasztva a barokk tereket, díszeket.

2010-ben, Európai Uniós források segítségével és Dunaharaszti önkormányzatának erős elszántságával a kúria épületét restaurálták. Hosszas feltárások után, egy évnyi munkával nyerte el régi pompáját, és egy csipetnyi modern építészettel kiegészítve mai formáját

Az épület a József Attila Művelődési Ház telephelyeként Dunaharaszti város művészeti központjaként funkcionál.

A Laffert Kúria a József Attila Művelődési Ház telephelyeként Dunaharaszti Város központi kulturális feladatait látja el. Galériaként három térben – földszinti szalonok, emeleti Atelier, kávéházi galéria − rendez képzőművészeti kiállításokat. Az épület minden helyisége természetes fénnyel megvilágított, bizonyos termei korlátozott mértékben sötétíthetőek.

Az emeleten elhelyezkedő kiállítótér – az Atelier – az épület manzárd kialakítású tetőtere, mely időszaki kiállítások között helyet ad a Baktay Ervin Gimnázium nemzetközi kortárs képzőművészeti gyűjteményéből látható válogatásnak, és rendezvények tartására is alkalmas. Berendezéstől függően ültetett módon 80-100 fő befogadására is alkalmas.

A földszinti díszterem 50 -100 fő közötti befogadóképességgel színvonalas zenei és irodalmi rendezvényeknek, kamara-előadásoknak, filmvetítéseknek a helyszíne. Az önkormányzati városi eseményeken és saját rendezvényein kívül helyet ad a városi zeneiskola koncertjeinek, valamint esküvői szertartások lebonyolítására is szolgál.

A díszterem két oldalán elhelyezkedő, összenyitható szalonok sajátos barokk hangulatukkal adnak helyet a különböző tárlatoknak, kiállításoknak. A helyiségek festmény-és fotókiállítások idején kiscsoportos foglalkozásra is alkalmasak.

A kávéház területén és a teraszon wifi hozzáférést biztosítunk. A  földszinten mozgáskorlátozottak számára külön bejáró áll rendelkezésre, valamint az épület rendelkezik akadálymentesített mellékhelyiséggel.
Dohányzás kizárólag a teraszon, valamint a kertben, az erre kijelölt helyeken lehetséges.

A kúria előtti útszakaszon, illetve a szomszédos templom mellett található parkolóban a parkolás ingyenes. A kúria belső udvarán a parkolás nem megengedett!

A kúria barokk átiratú kertje 335 m2, hófehér mészkő terasszal és óriási szabad zöld felülettel, levendulással, lugasokkal jó idő esetén kiválóan alkalmas a városi, önkormányzati protokolláris események lebonyolítására, vendégfogadásra, vagy egyéb szabadtéri rendezvények kültéri megtartására.

Az esküvőkön és exkluzív céges rendezvényeken kívül helyiséget külső szervezőknek az intézmény nem ad bérbe.

 

 

Belépés

A  kúria kert felőli traktusa, valamint a helytörténeti kiállítás szabadon megtekinthető.

Az  épület kiállítóterei, termei ingyenesen látogathatóak.

Egyes időszaki kiállítások belépődíj ellenében tekinthetők meg.

Megközelíthetőség, parkolás

A Laffert Kúria közúton elérhető Budapest irányából az 5-ös főútból leágazó 510-es (Haraszti) úton haladva, melynek dunaharaszti folytatása a Fő út, ahol a 172-esz szám alatt található a kúria épülete.

Tömegközlekedéssel megközelíthető a ráckevei HÉV-el, vagy Budapest Népligettől Volánbusszal, Dunaharaszti külső állomáson leszállva, mintegy 10 perces sétával a Fő úton.

Az épület előtti útszakaszon, illetve a 150 méterre lévő templom melletti parkolójában a parkolás ingyenes. A kúria épülete mellett, és udvarán saját biciklitároló található. A Kúria udvarán parkolni tilos!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.