Orvosnak készült, végül színész lett

Bemutatkozik a Dunaharasztin élő Balogh Gábor színművész - Gáll Sándor interjúja

1978
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

01

Nyíregyházán született és nevelkedett. Nagymamája rendszeresen vitte színházba, mondhatni, a nézőtéren nőtt fel, sőt, az iskolával is sokat járt színházba. Jól tanult, orvosnak készült, de aztán megérintette a színház. Először táncolni kezdett, aztán iskola mellett a Móricz Zsigmond Színházban statisztált. Ettől kezdve már csak a színház érdekelte igazán. Érettségi után jelentkezett a színművészeti, és biztonság kedvéért a táncművészeti főiskolára is. Nem vették fel, így még egy évig nyíregyházi színháznál maradt. Játszott a Dzsungel könyvében és más darabokban. Később Gór Nagy Mária színiiskolájába került, ekkor költözött fel Budapestre.

– Kezdetben albérletben laktam, majd, amikor utolsó éves lettem, szüleim is felköltöztek a fővárosba. Ekkor az a komikus helyzet alakult ki, hogy miután én hamarosan végeztem, a nyíregyházi színház szerződtetett, tehát visszakerültem szülővárosomba, családom pedig Pesten maradt.

2005-től a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának szerződtetett tagja.
A közönség hamar megszerette, mindjárt az első évad után a Kelet Színésze lett a Kelet-Magyarország című lap olvasóinak 800 szavazata alapján. 2008-ban ismét elnyerte a közönség díját. 2011-ben úgy döntött, változtat, szabadúszó lesz.

– Nagyon jól éreztem magam Nyíregyházán. Az első öt hat év minden alapot megadott, ami a színművész pályához kell. 2011-ben mégis úgy gondoltam, hogy további fejlődésem érdekében ki kell lépnem ebből a komfortzónából, és máshol is ki kell próbálni magamat.

Tagja maradt a színház társulatának, de már csak előadásra szerződik. Így máshol is tud feladatokat vállalni. Évente egy-két darabban szerepel Nyíregyházán. Ilyenkor a színészszállón lakik, mert nem akarja nagyszüleit zavarni a tőlük nagyban eltérő időbeosztással, de természetesen, amikor lehet, náluk van.

– Ha Nyíregyházán dolgozom, sohasem vagyok éhes. Ezt drága nagymamámnak köszönhetem, aki a színházat is megszerettette velem. Női szabó, a mai napig aktívan dolgozik, és rendszeresen fenn van a Facebookon, ott is figyelemmel kísér.

Gábor Pesten lakott együtt szüleivel, akik kertes házba vágytak, amit itt, Harasztin találtak meg. 2015-ben megürült egy lakás a közelükben, így most szinte szomszédok egy kertes sorházban.

– Nagyon szeretek itt lakni. Az ablakból a templomtoronyra látok, s ezt a látványt nem tudom megunni. Az Indián Múzeumban az én hangomon szólal meg és tart vezetést Lorencz Józsi bácsi. Az ő személyén keresztül jutottam közelebb Baktay Ervinhez, és ezáltal Dunaharasztihoz is.

Dunaharaszti lett a központ az életében, már jó ideje rendszeresen ingázik. Négy éve meghívta a komáromi Magyar Lovas Színház. Megtanult lovagolni, sőt, már kaszkadőrként is szerepelt.

– Mondhatnám, hogy lovas színésszé váltam. Izgalmas, érdekes feladat, amely nem is mindig veszélytelen. Játszottam Baradlay Richárd szerepét, láttam az egykori filmet is, melyben színészi játéka mellett megcsodálhattam Mécs Károly lovas tudását is. Jó lenne, ha ma is készülnének az akkorihoz hasonló nagy játékfilmek, ahol a mi generációnk is kaphatna ilyen nagy feladatokat.13681049_1226182544068145_5560135194420177905_n

A Magyar Lovas Színház több produkciójában is játszik, a János vitézben címszerepet kapott. E mellett Nyíregyházán Agatha Christie Egérfogó című bűnügyi darabjában is látható, valamint a Veres1 Színház Anconai szerelmesek című zenés játékában Lukreziót alakítja.

– Ezt játszottam a vizsgaelőadásomon is. Talán alkatomnál fogva is kísér végig ez a szerep az eddigi pályámon. Fiatalabbnak látnak a koromnál, így gyakran vagyok szerelmes diák, vagy a legkisebb királyfi.

Példaképe Bárány Frigyes, a nyíregyházi színház doyenje. Tőle mindig tud tanulni, minden előadását, és ha teheti, a próbáit is megnézi.

– Csodálom azt a folyamatot, hogyan alakítja személyiségéhez a szerepet, mialatt saját magát is formálja hozzá. Már a jelenléte is emelkedett hangulatot kelt a színpadon. Tanítómesteremnek tartom, és büszke vagyok, hogy együtt játszhatok vele.

Nincsenek szerepálmai, bár szívesen játszana nagy klasszikusokban, erre manapság kevés a lehetőség. Minden szerepben igyekszik megtalálni a szépet és az örömöt. Úgy gondolja, semmi sincs véletlenül, minden feladatnak jelentősége van az életében.

– Ma már nem azt tartom a legfontosabbnak, hogy megismerjenek a színpadon, sokkal nagyobb siker, ha azután érdeklődnek, hogy ki játszotta ezt a szerepet. Nem a személyem az elsődleges, hanem az alakítás hitelessége. Keresem a szerepekben azt, hogy mit tudok belőlük a magam javára átvenni, hogyan tanít és formál a szerep, illetve mit tudok én magamból, a lelkem egy kis darabját hozzáadni ahhoz, amit játszom.

NÉVJEGY

NÉV: Balogh Gábor
SZÜL. IDŐ: 1982 október 12.
CSALÁDI ÁLLAPOT: nős
LAKHELY: Dunaharaszti
TANULMÁNYOK: Krúdi Gyula Gimnázium, Nyíregyháza, GNM Színitanoda, Pesti Magyar Színitanoda
SPORT: I. dan-os Shotokan karate mester
TÁRSULATI TAG: Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2005-től, komáromi Magyar Lovas Színház 2013-tól
DÍJAK, ELISMERÉSEK: A Kelet-Magyarország olvasói szavazatai alapján a Kelet Színésze-díj (2006 és 2008.)
FŐBB SZEREPEK: Ahogy nektek tetszik (Sylvius, ifjú pásztor) Rovarok (Szúnyogcsődör, Taplóbogár) Amalfi hercegnő (Orvos, Grisolan) Család ellen nincs orvosság (Leslie), Zsiga lókupec (Kincsem), – Előd (Hét vezér), Christopher Wren (Az egérfogó) Kukorica Jancsi (János Vitéz), Lukrezio, Luigi del Soro (Anconai szerelmesek) Lúdas Matyi (Lúdas Matyi)

09

A színművészt legközelebb a Laffert Kúria 2017-es újévi koncertjén láthatják, január 8-án. További információ és a jegyrendelés itt érhető el>>>

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.